lördag 15 januari 2011

Varpspö

Här i dalarna använder de flesta mormyskafiskarna ett varpspö. Varpspöt har den fördelen att linkontrollen blir maximal då ingen lina hamnar på isen då man drar upp fisken. Vid napp lindas linan upp på två pinnar. När mormyskan sänks ned i vattnet så hasplas linan av pinnarna vartefter mormyskan sjunker.

Nackdelen med varpspöt är att linan kan tvinnas. Det gör att mormyskan sakta kan börja snurra när den fiskar. Normalt gör det inget men det skulle eventuellt kunna påverka fisket i negativ riktning då fisket är riktigt trögt. Eller är en snurrande mormyska kanske ett plus vid trögt fiske?

Varpspön finns att köpa men de flesta har sina egna idéer och snidar ihop sitt eget spö. Här följer några exempel på olika varpspön.




Varpningen sker med en handledsrörelse av spöhanden. De riktigt skickliga fiskarna kombinerar det hela även med en handledsrörelse med linhanden. Då blir uppdragningen av fisken snabb och utan knyckar som kan få fisken att lossna. Det tar några minuter att lära sig grunderna i varpteknik men man lär sig snabbt. Helst börjar man att öva med lite kraftigare lina och tyngre mormyska.


Här fiskar ett par norskar abborre med mormyska. De fiskar väldigt aggressivt med en relativt tung mormyska.

1 kommentar:

  1. Hej Hej Dalmasen, mormyskaene er bare 3 mm, ikke tunge i det heletatt, bare veldig myke indikatorer :-)

    Lucian

    SvaraRadera